Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

exJT.ORG:

Pikakurssi jehovantodistajuuteen

Tämän sivuston avulla Jehovan todistajien toiminnasta ja järjestöstä saa nopeasti paljon tietoja. Niitä lukijoita varten, jotka haluavat perehtyä tarkemmin asioihin, kirjoituksiin on liitetty runsaasti linkkejä, jotka johdattavat syvällisemmän tiedon luo. Laajemman tiedon löytää myös tämän linkin kautta.

 

Sivut on julkaistu 22.08.2017. Uusin päivitys 14.02.2019.

 

Lukijat voivat lähettää palautetta, vinkkejä, korjausehdotuksia ja huomautuksia suoraan sivun tekijälle sähköpostissa:

jp@johanneksenpoika.fi

 

Otteita Jehovan todistajien kirjallisuudesta:

Herätkää! -lehti heinäkuu 2009, sivu 29:

Ketään ei saisi pakottaa palvomaan tavalla, jota hän itse ei voi hyväksyä, tai valitsemaan uskonnon ja perheen välillä.

 * * *

Vartiotorni 15.11.2013 sivu 20:

Elämää pelastava ohjaus, jota silloin saamme Jehovan järjestöltä, ei ehkä näytä omasta mielestämme viisaalta. Meidän kaikkien täytyy olla valmiita tottelemaan mitä tahansa saamiamme ohjeita, vaikka ne eivät kenties näyttäisikään inhimilliseltä kannalta katsottuna tai strategisesti järkeviltä.

* * * 

Vartiotorni 15.11.2009 sivu 14:

Älkäämme koskaan kyseenalaistako sanoin tai teoin Jehovan nykyään käyttämää viestintäkanavaa (4. Moos. 16:1–3).

Varmistautukaa kaikesta; pitäkää kiinni siitä, mikä on hyvää.

(1. Tessalonikalaisille 5:21)


Tietoa Jehovan todistajista ja heidän järjestöstään

Oppikysymykset

Mihin Jehovan todistajat eivät usko?

Jehovan todistajat eivät usko kolminaisuusoppiin. Jehovan todistajat uskovat, että Jehova on yksin kaikkivaltias Jumala, Jeesus on Jumalan poika ja pyhä henki on Jumalan toimiva voima, ei persoona.

Jehovan todistajat eivät usko kuolemattomaan sieluun. He uskovat, että ihminen itse on kokonaisuudessaan sielu. Kun ihminen kuolee, sielu kuolee. Mitään ei jää jäljelle.

Jehovan todistajat eivät usko kehitysoppiin. He uskovat Jumalan luoneen maailmankaikkeuden ja kaikki mitä siinä on. Näin ollen Jumala loi Jehovan todistajien oppikäsityksen mukaan kaikki kasvilajit, eläinlajit ja ihmisen "lajinsa mukaan", ts. mikään laji ei ole heidän mukaansa kehittynyt toisesta lajista.

Jehovan todistajat eivät usko, että Maa planeettana tuhoutuu. He eivät usko sitäkään, että ihmiskunta katoaisi joskus Maan päältä. Jehovan todistajien mukaan Maa tulee aina olemaan asuttu. Maalliseen paratiisiin pääsevät Harmagedonissa säilyvät Jehovan todistajat ja ehkä miljardit kuolleet, jotka saavat ylösnousemuksen paratiisimaahan.

 

 

Mihin Jehovan todistajat uskovat?

Tässä on muutamia pääopetuksia aakkosjärjestyksessä:

Elämä
Jehova Jumala on kaiken elämän lähde. Maan päällä elävissä luomuksissa eli ”sieluissa” on sekä elämänvoima eli ”henki”, joka tekee ne eläviksi, että hengitys, joka pitää tuota elämänvoimaa yllä.

Harmagedon
Harmagedon on Jehovan todistajien mukaan lopullinen ja kaiken ratkaiseva taistelu, missä maan kuninkaat sotivat Jumalaa ja hänen asettamaansa kuningasta Jeesusta Kristusta vastaan. Maailman lopussa on 5-vaiheinen tapahtumaketju.

Helvetti
Suomen kielessä kirkkoraamatuissa esiintyvä sana "helvetti" on käännetty hepreankielisestä sanasta "seol" tai kreikankielen sanasta "haades". Joskus myös kreikankielisestä sanasta "gehenna", jolla on eri merkitys on "seolilla" ja "haadeksella".  Jehovan todistajilla ei ole opetuksessaan "kidutushelvettiä". Kun ihminen on kuollut, hän ei tiedä mitään eikä voi siis kärsiä kipua ja tuskaa.

Henki
Kreikkalainen sana pneu′ma (henki) tulee sanasta pne′ō, joka merkitsee ’hengittää’ tai ’puhaltaa’.

Jeesus Kristus
Jumalan poika, joka oli ollut olemassa taivaassa jo ennen ihmiseksi tulemista. Jeesus palasi kuoltuaan taivaaseen ja hallitsee tulevaisuudessa koko ihmiskuntaa.

Jehova
Jumala. Persoonanimi JHVH esiintyy ilman vokaaleja, joten varmaa lausumistapaa ei tunneta. Hänestä käytetään Raamatussa myös sellaisia kuvailevia arvonimiä kuin ”Jumala”, ”Suvereeni Herra”, ”Luoja”, ”Isä”, ”Kaikkivaltias” ja ”Korkein”.

Kristuksen paluu
Jehovan todistajat odottavat Kristuksen paluuta "aivan pian". Itse asiassa he väittävät Kristuksen tulleen takaisin jo vuonna 1914 ja alkaneen hallita kuninkaana, tosin näkymättömänä. Kristuksen paluun seurauksena oikeamieliset lopulta palkitaan ja jumalattomat tuomitaan.

Kuolema
Kun ihminen kuolee, hänestä ei jää mitään osaa eloon. Kuolleella ei ole tietoa eikä hän tunne mitään.

Lunnaat
Jeesuksen täydellinen ihimiselämä vastasi sitä täydellistä elämää, mikä Aadamilla alussa oli. Aadam menetti syntiä tehtyään oikeuden elämään, Jeesus osti kuolemallaan sen oikeuden takaisin. Lunnaat oli maksettu.

Luominen
Jehovan todistajien mukaan Jumala on luonut kaiken. Tähän sisältyy sekä koko aineellinen maailmankaikkeus että elämä Maan päällä. Hänen apunaan luomistyössä oli "ainosyntyinen" poika, jonka Jumala on itse suoraan luonut.

Maa
Maapallo on ihmiskunnan asuinpaikka. Jehovan todistajien mukaan se tulee aina olemaan asuttu sen alkuperäisen tarkoituksen mukaan, mikä Jumalalla oli. Maapallo ei koskaan tuhoudu.

Muistonvietto (Herran illallinen)
Jehovan todistajat viettävät kerran vuodessa juhlaa Jeesuksen kuoleman muistoksi. Se tapahtuu nisankuun 14. päivänä. Leipä ja viini, joita tarjotaan, kuvaavat Jeesuksen liharuumista ja verta, jotka hän luovutti kuolemaan syntisten ihmisten puolesta. Vain "pieneen laumaan", 144000:n jäännökseen kuuluvat, ottavat osaa leipään ja viiniin. "Suureen joukkoon" kuuluvat ovat vain tarkkailijoita. Muistonviettoon pyritään kutsumaan kaikki vähänkin kiinnostuneet ihmiset. Se on osallistumismäärältään suurin yksittäinen Jehovan todistajien kokous. 

Pahuus
Kaikki maailmassa esiintyvä pahuus on Jehovan todistajien mukaan tullut ensimmäisen kapinan seurauksena, joka oli Saatanan aikaansaama.

Pelastus
Jehovan todistajien mukaan "pieni lauma", 144000 ihmistä valitaan hallitsemaan taivaalliseen hallitukseen Kristuksen kanssa ikuisesti. Ennalta määrittelemätön "suuri joukko" ihmisiä saa elää maan päällä paratiisissa ikuisesti. Pelastumisen edellytyksenä on Vartiotorniseuran mukaan se, että kuuluu Jehovan todistajiin.

Saatana
Saatana, henkiolento, oli yksi "Jumalan pojista", jolla oli huomattava asema. Hän teki itsestään vastustajan ja panettelijan. Hän oli Jehovan todistajien käsityksen mukaan aluksi hyvä. Tulevaisuudessa häntä odottaa tuho.

Sielu
Sielu (hepr. ne′feš; kreik. psy·khē′) ei ole Jehovan todistajien mukaan kuolematon. Sielu ei ole mikään ihmisen erillinen osa vaan itse ihminen on sielu. Myös eläimistä käytetään nimitystä "sielu". Sielu ei ole sama kuin henki.

Synti
Synti on "harhaan osumista" siinä mielessä ettei saavuta tavoitetta. Synti turmelee suhteen Jumalaan. Synti sai alkunsa Eedenin paratiisista. Synnin vaikutuksesta ihminen kuolee.

Taivas
Sana "taivas" voi merkitä useita eri asioita. Raamatussa taivas kuitenkin yleensä tarkoittaa Jumalan ja muiden uskollisten henkiolentojen asuinpaikkaa.

Valtakunta
Jehovan todistajat uskovat, että Jumalan valtakunta on todellinen hallitus eikä vain jokin sydämentila. Tuo valtakunta hallitsee tulevaisuudessa paratiisimaata.

Ylösnousemus
Jehovan todistajien käsityksen mukaan on kaksi erillistä ylösnousemusta. Ensin saavat ylösnousemuksen taivaaseen ne 144000:een kuuluvat, jotka tulevat hallitsemaan Kristuksen kanssa. Sen jälkeen suuri ennalta määrittelemätön joukko saa ylösnousemuksen maan päälle.

 

Lisää oppikysymyksiä löytyy täältä.